KISAH KOPI DAN GULA

Ustaz : Tolong buatkan dua gelas kopi untuk kita berdua, tapi jangan tuang gulanya dulu, bawa saja ke mari. Murid : Baik ustaz. Tidak berapa lama, murid tersebut membawa dua gelas kopi yang masih hangat dan gula di dalam bekasnya bersama sudu. Ustaz : Cuba kamu rasa kopi kamu, bagaimana rasanya? Murid : Rasanya sangat […]

BONEKA DAN PEMAIN BONEKA

Kita dah biasa tengok boneka-boneka ni bertebaran dalam kancah kehidupan kita… akan tetapi, siapakah pemain-pemain boneka di belakang mereka? We have been seeing these puppets running around all the time… but who are the puppeteers behind them? ================ Ahli-ahli politik, para selebriti, para askar dan macam-macam lagi jenis boneka ada di sekeliling kita. . Bukan […]

Dasar One Israel dan Dasar One Malaysia

Sebelum Perdana Menteri Malaysia mengumumkan konsep One Malaysia, negara Israel telah pun berbuat demikian pada 1980 dengan melancarkan kempen One Israel. Ini adalah memeranjatkan kerana apa yang dilakukan oleh Malaysia nampak macam sentiasa berkebetulan pulak dengan Israel. Malah dari segi konsep, perkataan dan angka juga amat tepat penggunaannya. . Konsep One Israel 1980 Konsep One […]

ALIEN / MAKHLUK ASING DI DALAM AL-QURAN

Alien… ET atau Extra Terrestrial… saya lebih tertarik menggunakan istilah Extra Intelligence Terrestrial yang dalam bahasa melayu bermaksud Makhluk Asing Yang Bijak. Sejak akhir-akhir ini minat saya tertumpu kepada makhluk di luar dunia ini yang selalu kita sebut sebagai Alien. Apabila membicarakan tentang alien atau makhluk asing,secara langsung terdapat perkaitannya dengan UFO (Unidentified Flying Object) […]

FEMA CONCENTRATION CAMPS DI AMERIKA SYARIKAT

FEMA bermaksud Federal Emergency Management Agency. Ia ditubuhkan bagi melindungi mereka2 yang tergolong di dalam golongan elit 10% yang mungkin menjadi mangsa serangan dan keganasan sekiranya rakyat Amerika Syarikat memberontak dan melancarkan protes secara besar-besaran. Mengapa pula rakyat2 Amerika Syarikat nak berbuat begini? Memberontak? Ya, sama seperti mana2 kumpulan manusia di dunia ini… apabila kebanyakan […]

KISAH KHALIFAH HARUN AL-RASYID

Khalifah Harun al-Rasyid selalu disebut2 di dalam Hikayat Seribu Satu Malam. Kenapa agaknya yer? . Kawasan atau wilayah kekuasaan semasa pemerintahan Khalifah Harun al-Rasyid (786-809 M) luas terbentang dari daerah Laut Mediterranean di barat hingga India di timur. Khalifah kelima Abbasiyah ini banyak mencapai kemuncak kejayaan dalam bidang ilmu seperti ilmu ekonomi, perdagangan, wilayah, peradaban […]

SEDIKIT PETIKAN TERJEMAHAN KITAB TALMUD

Inilah sebahagian kecil dari ayat-ayat kitab hitam Talmud. Ia ditulis oleh penyembah- penyembah Syaitan di zaman kegemilangan Babilon. Waktu itu, kaum Yahudi telah ditakluk dan diperhambakan. Tawaran bertaubat dan mengikut Nabi Isa a.s. untuk menebus dosa mereka telah diperlekeh. Kitab Talmud inilah menjadi landasan ideologis kaum Zionis dalam hidupnya. Setiap hari Sabtu yang dianggap suci […]