PUNCA UTAMA PENYAKIT

Penemuan terbaru di Bidang Perubatan?

Seorang Profesor Muslim di Jepun melakukan penyelidikan yang luar biasa, hasil kajiannya mendapati bahawa kebanyakan “penyakit jasmani” adalah disebabkan “penyakit rohani”.

1. Ternyata masalah appendiks bukan hanya diakibatkan kesalahan pola makan, tetapi  – lebih didominasi kerana stress/jiwa tertekan yang tidak terkawal.

2. Darah tinggi bukan hanya diakibatkan oleh terlalu banyak mengambil makanan yang masin, tapi kerana – kesalahan dalam mengurus emosi setiap hari. 

3. Kolesterol bukan hanya diakibatkan oleh makanan berlemak, tapi – rasa malas berlebihan yang menyebabkan menimbun lemak.

4. Asthma bukan hanya kerana terganggunya bekalan oksigen ke paru-paru, tetapi kerana – sering merasa sedih yang membuat kerja paru-paru tidak stabil.

5. Diabetes bukan hanya kerana terlalu banyak mengambil makanan bergula, tetapi – sikap ego dan keras kepala yang mengganggu fungsi pankreas.

6. Penyakit liver (hati) bukan hanya kerana kesalahan rutin tidur, tapi – sifat suudzon(sangka buruk) kepada orang lain yang justeru merosakkan hati kita.

7. Penyakit jantung bukan hanya diakibatkan oleh sumbatan pada aliran darah ke jantung, tapi – sebab jarangnya bersedekah membuatkan jantung kita kurang merasakan ketenangan, sehingga degupannya tidak stabil.

Dan masih ada banyak lagi yang tak larat nak dicatatkan di sini. 

Secara umumnya, di antara faktor-faktor penyebab penyakit adalah kerana masalah di bawah:

– Spiritual 50%

– Psikologi 25%

– Sosial 15%

– Fizikal 10%

Maka benarlah firman Allaah swt :

” Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah swt memaafkan sebahagian besar dari kesalahan-kesalahanmu. Dan kamu tidak dapat melepaskan diri (dari azab Allah) di muka bumi, dan kamu tidak memperoleh seorang pelindung dan tidak pula penolong selain Allah “. QS: As-Syuura 42 :30-31

Jadi kalau kita ingin selalu sihat, perbaiki la diri kita, fikiran kita, terutamanya jaga la hati kita dari penyakit berikut;  hasad, iri, dengki, dendam, fitnah, ghibah, riya, ujub, ego, sedih, marah, takabbur, sombong, angkuh. Pendek kata tiada keikhlasan serta keikhsanan.

Mungkin sebab itulah Allah melarang sifat-sifat buruk dalam diri kita kerana ia adalah ejen “Pembawa Penyakit” dan mempercepatkan proses penuaan serta mudah mendapat penyakit kerana antibodi semakin lemah.

Semoga kita semua mendapat keberkatanNya.

Allahu’alam…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s