SURAH AL-KAHF


Surah Al-Kahf atau yang biasa orang-orang kita sebut Al-Kahfi adalah surah membawa banyak maksud-maksud tersirat berbanding yang tersurat. 

Surah ini secara tersuratnya terdiri daripada 4 kisah yang Allah Taala nyatakan secara umum, iaitu bermula dengan kisah para pemuda al-Kahfi, kisah pemilik dua kebun yang subur, kisah Nabi Musa dan hamba yang soleh, serta kisah Zulkarnain. Kisah Zulkarnain ni memang favourite aku… al-maklum sebab sama dengan nama aku… hehe…

Ok… ok… kembali semula kepada tujuan asal… mesej utama atau wihdat al-maudhu’iyyah (cakap arab ni) dalam surah ini adalah konflik antara iman dan kebendaan yang secara langsung berkaitan dengan kekuatan pentadbir alam semesta dan tabiat atau sebab-sebab daripada penciptaan-Nya. Begitu juga boleh dikatakan antara iman dengan perkara ghaib dan beriman dengan kebendaan dan alam yang nyata. Pertentangan antara 2 perkara inilah yang jelas berlaku di hadapan mata kita di akhir zaman ini, justeru ia amat signifikan dengan justifikasi bahawa mereka menghayati surah ini adalah terlindung daripada fitnah Dajjal.

Hubungan Surah Al-Kahfi Dengan Fitnah Akhir Zaman:

1. Kisah pemuda al-Kahfi adalah khusus ditujukan buat para pemuda, ia menggambarkan bagaimana pesona kehidupan dan kongkongan pemerintah telah  menyebabkan para pemuda al-Kahfi mengambil kata putus untuk meninggalkan ‘kehidupan’ itu demi mempertahankan aqidah mereka. Di sini kita lihat bagaimana para pemuda ini memilih aqidah tanpa kehidupan maddiah berbanding kehidupan maddiah tanpa aqidah. Justeru, inilah yang harus dicontohi oleh pemuda Islam masa kini agar berhati-hati dengan kehidupan duniawi yang pada kebanyakan keadaan dan masa melalaikan manusia daripada mempertahankan aqidah tauhid dan berpaling mensyirikkan ALlah dengan fahaman kebendaan dan dunia. Kesan daripada kekuatan mereka mempertahankan aqidah tauhid serta kekuasaan Allah Taala, mencetuskan perubahan pemikiran masyarakat dan pemimpin kepada yang iman yang sebenar sebagaimana tergambar pada akhir kisah ini.

2. Kisah pemilik 2 kebun pula adalah ibrah khusus buat mereka yang berharta dan memiliki kemewahan sama ada banyak atau sedikit, agar sentiasa beringat bahawa kelebihan yang mereka miliki adalah hak Allah semata-mata, dan Dia berhak memberi dan mengambilnya semula ketika mana Dia menghendakinya. Pemilik kebun ini bukanlah tidak beriman dengan Allah, tetapi harta dan kemewahan yang Allah kurniakan kepadanya membuatkannya leka dan takjub dengan kemampuan dirinya sehingga dia boleh menjadi kaya, dan melupai bahawa segala harta miliknya itu adalah bersifat sementara, sehinggalah Allah menarik balik nikmat itu daripadanya.

3. Kisah Nabi Musa dan abid soleh sangat signifikan dengan perihal mereka yang berilmu. Kisah ini mengingatkan para ulama dan ilmuwan agar sentiasa amanah pada ilmu serta tawadhu’ kerana ilmu yang zahir ada pada mereka hanyalah sedikit di sisi Allah Taala. Para ulama dan ilmuwan mungkin tersilap dalam ijtihad ilmu mereka, tetapi itu tidak mengapa. Apa yang penting janganlah ilmu itu menjadikan ilmuwan berasa mereka lebih mengetahui dan berkemahiran berbanding yang lain kerana fikiran sebegini sedikit demi sedikit jika berterusan mampu membawa kepada mensyirikkan Allah tanpa disedari.

4. Kisah Zulkarnain adalah ibrah buat para penguasa dan pemimpin agar menjalankan amanah mereka dengan sebaik mungkin, mengambil tahu hal ehwal rakyat, saling bantu membantu dengan mereka untuk mengatasi masalah dengan pendekatan yang sesuai dan terkini. Apa yang paling penting adalah Zulkarnain menunjukkan bahawa beliau sentiasa sedar bahawa kemampuannya memimpin adalah dari pemberian Allah kepadanya dan bukan datang dari dirinya sendiri.

Sebagai kesimpulannya, surah al-Kahfi menunjukkan kepada kita unsur-unsur yang sangat berpengaruh dan berperanan besar di akhir zaman dalam memesongkan aqidah manusia yang beriman kepada Allah ke arah syirik, iaitu kehidupan dan keseronokan dunia di usia muda, kekayaan dan harta benda, ilmu dan kemahiran serta pangkat dan kekuasaan. Inilah unsur-unsur maknawi yang Allah mengingatkan manusia agar berhati-hati terhadapnya dan sentiasa beringat dalam mengendalikannya kerana ia mampu secara tidak disedari membawa manusia ke arah syirik kepada Allah apabila mendahulukan semuanya tadi berbanding dakwah Islam, islah terhadap diri, keluarga, masyarakat dan negara. Inilah fitnah Dajjal di akhir zaman.

Adakah ini sahaja pengajaran dan ilmu yang boleh diambil daripada surah ini? Sudah tentu tidak. Maksud mendalam surah ini adalah amat hebat. Bagi mereka yang rajin mengkaji dan menimba ilmu, insyaAllah akan memahaminya dan lantas merasa amat kagum apabila mengetahui perkara-perkara tersirat disampaikan oleh surah ini. Cuma berhati-hatilah bila telah mengetahuinya kerana dugaan-dugaan baru pasti akan muncul.

Semoga bermanfaat difikir-fikirkan.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s