SEMUA ORANG PUN “RACIST” DAN AMALKAN “DOUBLE STANDARDS”. TAK PAYAH BISING2 LA. BINGIT KALAU HARI2 DENGAR.

Konsep “racist” yang orang nampak hanyalah diskriminasi atau perlakuan “double standards” berdasarkan warna kulit. Sikit2 nak bakar pasal hal2 perbezaan warna kulit. Sikit2 nak bakar pasal hal2 perkauman.

Konsep “racist” yang semua orang lakukan dan buat2 tak nampak pulak ialah diskriminasi status sosial, darjat, pangkat, kuasa, kedudukan, kaya-miskin, dan yang lain2 seumpamanya. 

Tambah pulak kalau kat pangkal nama tu boleh letak “title” atau “anugerah” tertentu. Lepas tu banding pakaian, kasut, jam tangan dan “style” masing2. Pakai jubah serban ke seluar pendek. Banding kereta dan rumah. Banding rambut dan aksesori kepala. Banding ada sijil dan kelulusan apa. Banding asal keturunan mana. Banding siapa lagi banyak duit dan harta. Banding sokong pemimpin mana dan parti politik mana. Dan banding macam2 lagi… tak larat nak sebut.

Biasa la… dalam facebook terutamanya… kat luar pun sama, manusia suka menghakimi orang lain. Mudah sangat merasa diri tu lebih mulia daripada orang lain. Lebih “cool” daripada orang lain. Macam la boleh bawak masuk kubur semua tu.

Sekian, pendapat seposen saya 😀

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s