QADA DAN QADAR

Sikit2 aku ada dengar… ayat pertama yang turun suh kita “baca”. Tapi bukan sekadar baca buku tapi baca semua yg kita mampu. Baca guna mata, telinga dan semua deria kita termasuk hati.

Selagi kita bernafas, selagi tu la kita bernafsu. Selagi kita bernafsu, susah kita nak baca apa yg Tuhan suh kita baca.

Pastu ada perihal pulak pasal lauh mahfuz serta qada dan qadar. Semasa kita hidup ni, apa2 yang kita sedang alami dan experience adalah sebahagian dpd apa yg kita sedang “baca” dpd lauh mahfuz tu. 

Semua dah “tertulis” kat situ. Kita hanya memilih apa yg kita nak “baca” sahaja dan itulah yg menjadik takdir kita.

Hmmm… tak tau ler make sense atau tidak kalau cakap macam ni 😀

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s